RESULTATKONFERENS 2: GREEN TRANSITION NORTH

Presentationer från dagen:

Klimatsmarta byggnader -batteriteknik och effektiv energianvändning.pdf
Progress rörande små och medelstora företags medverkan.pdf
6G för optimerade produktionsprocesser.pdf
Framställning av biovätgas.pdf
Optimerad lagring av elektricitet i mobila batterienheter.pdf
Digitala produktpass.pdf


Datum: Onsdagen den 29 maj, 2024
Tid: Kl. 12.00-16.00
Plats: Skellefteå, Sara kulturhus, The Wood Hotel by Elite, konferensrum Tjärdalen

Registrera dig här: https://simplesignup.se/event/211824

Under dagen kommer du att få möjlighet att lyssna på Patrik Sundberg, affärsenhetschef på Skellefteå Kraft, som belönades med Stora ingenjörspriset 2023 för energilösningen i Sara kulturhus. Dessutom kommer Tobias Vahlne, VD på Arctic Center of Energy, att presentera arbetet med att etablera ett samverkanscentrum för det hållbara samhällets energiomställning. Självklart kommer vi även att belysa några av våra spännande delprojekt, såsom Optimerad lagring av elektricitet i mobila batterienheter, Framställning av biovätgas, Digitala produktpass och 6G för optimerade produktionsprocesser.

AGENDA


12.00–13.00 Vi bjuder på lunch på Restaurang Mandel

13.00–13.10 Välkommen & kort om framsteg 

Projektledarna Michael Nilsson och Björn Backe från Luleå tekniska universitet.


13.10–13.20 Progress rörande små och medelstora företags medverkan

David Kero, LTU Business, Johan Stenvall & Renée Lundgren Sandle, Boden Business Agency.


13.20–13.50 Klimatsmarta byggnader: batteriteknik och effektiv energianvändning

Patrik Sundberg, Head of energy solutions, Skellefteå Kraft AB. Patrik vann Stora ingenjörspriset 2023 för energilösningen i Sara kulturhus.

13.50–14.05 6G för optimerade produktionsprocesser

Presentation av delprojekt 1 som utforskar 6G:s potential för sensorförmåga och utveckla metoder för integration av meta-ytor i nätverket, vilket kan bidra till den gröna omställningen. Forskningsansvarig är Jaap Van De Beek, professor, Signalbehandling, Luleå tekniska universitet och doktorand är Simon Johnsson, Signalbehandling, Luleå tekniska universitet.


14.05–14.20 Framställning av biovätgas

Presentation av delprojektet 4 som handlar om framställning av biovätgas. Syftet är att undersöka potentialen för ökad biometanproduktion i regionen genom att öka tillgången på substrat och samröta olika typer av avfall. Forskningsansvarig är Jurate Kumpiene, professor, Avfallsteknik, Luleå tekniska universitet och doktorand är Alma Fahlén Hammar, Avfallsteknik, Luleå tekniska universitet.


14.20–14.50 Eftermiddagsfika

Ta en paus och träffa andra deltagare medan du får en kopp kaffe och något att äta.


14.50–15.20 Arctic Center of Energy: ett samverkanscentrum för det hållbara samhällets energiomställning

Tobias Vahlne, VD, Arctic Center of Energy


15.20–15.35 Optimerad lagring av elektricitet i mobila batterienheter

Presentation av delprojektet 5 som fokuserar på att optimera lagringen av elektricitet i mobila batterienheter. Aktiviteten syftar till att möjliggör optimerad kylning och uppvärmning av batterisystem. Forskningsansvarig är Anna-Lena Ljung, biträdande professor, Strömningslära, Luleå tekniska universitet och doktorand är Amin Moosavi, Strömningslära, Luleå tekniska universitet.

15.35–15.50 Digitala produktpass

Presentation av delprojektet 7 som fokuserar på utvecklingen av teknologier för decentraliserad realisering av Digitala ProduktPass, vilket är en planerad införande av EU. Digitala ProduktPass kommer att möjliggöra spårbarhet av varje produkts beståndsdelar och underlätta informerade och hållbara inköpsbeslut samt motverka "greenwashing". Forskningsansvarig är Ulf Bodin, professor, Cyberfysiska system, Luleå tekniska universitet och doktorand är Aditya Sissodiya,  Cyberfysiska system, Luleå tekniska universitet.

15.50–16.00.Summering och nästa steg  

Projektledarna Michael Nilsson och Björn Backe från Luleå tekniska universitet summerar dagen och blickar framåt.


16.00 Tack för idag!

Språk: Majoriteten av presentationerna kommer att hållas på svenska. Vänligen notera att någon presentation av delprojekten kan komma att hållas på engelska.

Målgrupp & kostnad: Detta är ett öppet och kostnadsfritt event.

Arrangör: Projektet Green Transition North som syftar till att stärka små och medelstora företag inom smarta energisystem och cirkulär ekonomi. Tillsammans med Luleå tekniska universitet, Bodens utveckling, IUC Norr, LTU Business, Skellefteå Science City och 15 företag strävar projektet efter att främja forskning, utveckling och innovation. Projektet omfattar 13 delprojekt och innebär ett nära samarbete mellan forskare och framstående företag. Bland de medverkande företagen finns LKAB, Northvolt, H2 Green Steel, Uniper, ABB, Hitachi Energy, Skellefteå Kraft, Pite Energi, Luleå Energi, Bodens Energi, Vattenfall, Ericsson, Hexatronic, AFRY och Lumire. Projektet leds av Luleå tekniska universitet och finansiärer är Europeiska regionala utvecklingsfonden, Region Norrbotten, Skellefteå kommun, Luleå tekniska universitet och deltagande industriföretag. Läs mer

Frågor: Om du har frågor om mötet, kontakta Marie Nolin: marie.nolin(a)associated.ltu.se, 072-526 20 70